Tuesday, July 23, 2013

No good



Једном приликом је Ејми Вајнхаус добила позив од неког игумана да дође и проведе неко време у његовом манастиру као гост. Игуман је за новине изјавио да је, када је чуо њене песме, осетио дубоко сажаљење према људима као што је она, и како је осетио потребу да јој помогне.


И данас, две године након што нас је Ејми напустила, кад год се међу верницима и религиозним људима поведе дискусија о њој, обично се о њој говори са исте holier than thou висине и позиције умишљене моралне супериорности, и реакције се углавном сведу на сажаљење према јадној, грешној Ејми, и људима као што је она.

Ретко коме падне на памет да њој, можда, наше сажаљење и није потребно.

Да, можда, сваки њен стих у себи има више искрености него милион наших механичких ишчитавања молитви које је неко други написао пре 1000 година.

Да је, можда, свака њена песма далеко потреснија и проживљенија исповест од милион наших сочињенија преписаних из Подсетника за исповест, олако промрмљаних испод епитрахиља незаинтересованих свештеника.

Да је, можда, у свакој салати речи изговореној под утицајем алкохола и опијата било милион пута више смисла него у лупетањима наших архимандрита на ЈуТјубу.

Да је, можда, сваки пут кад је главом набола папараца, или у јавности пљунула неког од чланова краљевске породице, у њеним испадима било више благочестивости, или макар мање неблагочестивости, него када се наши верски великодостојници улизују тајкунима/политичарима/кримосима, и каче им одликовања на ревере.

Да је, можда, музика коју нам је оставила за собом била од милион пута веће помоћи у неким од најтежих животних тренутака многима од нас него празне приче и напамет изверглане фразе које смо слушали са предикаоница.

И да је, можда, она та која би требало да сажаљева нас.


1 comment:

  1. Sazaljenje.Zasto si se uhvatio za rec sazaljenje?Zbog svestenika sa kojim se ona tada susrela i koji nije umeo da je cuje?
    A zasto nije umeo?
    Da li je on onda merilo svih ostalih svestenika?Da li onda mislis da je i svaki svestenik i laik sazaljeva kao taj svestenik? Ja ne mislim tako, znam i one koji bi umeli i nju, a umeju i mnogo gore slucajeve narkomanije, alkoholizma, kockanja da razumeju.I ne samo da razumeju, vec i da im pomognu da shvate promasaj ka kome se sigurno krecu.I ona se, nazalost, kretala. Nisam ja nikakav sudija i iskreno voleo bih da je dobro, ali se njena sopstvena nesreca ocitovala u vrhuncu njene sopstvene nesrece-tragicne smrti!
    Druze i brate, nije ti dobra postavka stvari.Ni jedna i druga situacija nisu za primer! Niti svestenici i ljudi koji tako sa visine razumevaju ljude na margini, niti osoba koja je buntovala i u svom buntu tako neslavno i zavrsila.
    Bilo bi zaista super kada bi u crkvi imali jos vise sluha za marginolalizovane i kad svi mi u crkvi sopstvenim iskrenim trudom bili primer i jedni drugima i svima ostalima.
    Nikolajcrni

    ReplyDelete