Thursday, December 2, 2021

Patrijarh ce nam oprostiti sto nas je Djura tukao


Videh pre par dana da nam se patrijarh Porfirije jako zabrinuo zbog, kako rece, fizickih sukoba koji su izbili na samom pocetku posta.

Zanimljivo da se taj isti patrijarh nije tokom proteklih dugih devet godina primetio kako zvanicni i nezvanicni predstavnici vlasti biju njegov narod. I nije stigao da se oko toga zabrine. 






Uspeo je da se zabrine tek kad je goloruki narod uzvratio istim tim nasilnicima koji na njega idu bagerom, motkama i cekicima.



Sad, neko ce mozda reci da dobri i zabrinuti patrijarh Porfirije, kao monah, i nije vican pitanjima koja se ticu ovoga sveta, da nije u toku, i da mozda tako govori i postupa iz pukog neznanja. I da pokusava da pomiri zavadjeni narod

Ne bih se slozio.

U dvadeset i prvom veku, u doba informatike - neznanje je izbor.

I svakome ko ima imalo pameti jasno je sta znaci ekspresna osuda i prozivanje onih koji polarizuju narod, politizuju stvari i stvaraju neslogu, a sta cutanje pred nasiljem, otimacinom, bezakonjem i terorom koji sprovodi aktuelna vlast. 

I ciji su sebicni interesi tu u pitanju, i u kakvoj je to vezi sa ogromnom kolicinom novca koji ta ista vlast upumpava u crkvu, i ko je tu kome potreban.

Nije patrijarh zabrinut sto se nasilje desava na pragu velikog posta - vec sto se desava na pragu predizborne kampanje.

Realno - kada se uzme u obzir sa kakvom ekipom se utalio - mozda i treba da bude zabrinut.



1 comment:

  1. Brak crkve i države je nešto što dokazano kvari i crkvu i državu - ali ipak, crkva je oduvek težila da bude državna, priznata, cenjena i iz državne kase finansirana... Ako bi crkva težila da zavisi samo od Hrista, onda bi bila kao i Hristos progonjena od strane vlasti - izgubila bi donacije, audije, zgrade, aplauze... Zato, braćo, pamet u glavu, ne klanjajte se ljudima u mantijama već samo Hristu Gospodu, on jedini neće da nas razočara i prevari.

    ReplyDelete