Tuesday, August 27, 2013

Барикаде



Једна од ствари везаних за Исуса због које су се његови савременици највише згражавали , и која је многима од њих била камен спотицања, је био Исусов однос према грешницима. Иако је и тада постојала нека општа свест о томе да су сви људи грешни, као и у сваком друштву и сваком времену, постојале су одређене категорије људи које су сматране "грешнијим" од других - проститутке, порезници (цариници, митари), и други.

Па ипак - како читамо у Јеванђељу - Исус је више пута седео и јео са њима, улазио у њихове куће и тамо боравио, бранио их (Ко је међу вама без греха, нек први баци камен), а многи од њих су ишли за њим и слушали његове проповеди. Због тога је, између осталог, Исус на себе навукао огроман гнев тадашњих јеврејских верских ауторитета - упркос томе што је Исус у више наврата објашњавао да је дошао да позове на покајање управо грешнике, и да лекар није потребан здравима, већ болеснима, за њих је он остао изјелица и пијаница, пријатељ цариника и грешника (Мт. 11, 19).

Данас, две хиљаде година касније, после неколико векова присуства хришћанства на нашим просторима, ствари се нису битно промениле. И данас се одређене категорије људи (наркомани, хомосексуалци, атеисти) сматрају "грешнијим" од других, ми смо почели да верујемо да смо без греха (будући да све мање оклевамо да се машимо камења), а верски ауторитети и данас често не могу да поднесу чак ни њихово присуство у цркви.

Тако је данас осванула вест да је у Котору затворено неколико цркава у центру града због тога што је у которску луку пристао брод пун хомосексуалаца, а пре неколико година је бисту Ђуре Јакшића, која је стајала у порти цркве манастира на Липару, игуман тог манастира бацио на депонију због тога што је Ђура био боем, развратник и безбожник.

На тај начин, поменуто свештенство је учинило подвиг којем би по генијалности ретко који други могао да приђе - осим ако се негде, којим случајем, не деси да особље неке болнице постави испред ње барикаде, и одбије да дозволи болесницима да уђу у њу док не оздраве.

Јер, изгледа да смо у својој хришћанској ревности и праведном гневу толико добро успели да одбранимо наше светиње да смо их одбранили и од самог Христа. .



No comments:

Post a Comment