Tuesday, March 2, 2021

Dva ga vuku, a trojica tuku

 


Jedna od najaktuelnijih tema za ispiranje usta virtuelne carsije u nas poslednjih dana svakako je ponovno vracanje obaveznog sluzenja vojnog roka. Iako je ovo bila cak i jedna od glavnih tema predizborne kampanje Dveri pre neku godinu, i iako smo neko vreme nakon toga jedva preziveli transfer blama oko Julinovog dvonedeljnog sluzenja vojske, stvari su ozbiljnije pocele da se zakuvavaju kada je pre neki mesec novioizabrani ministar vojni isprva stidljivo najavio da se o tome razmislja, da bi nas Veliki Vodja naposletku blagoizvoleo obavestiti da je to vec - gotova stvar.

Vrlo brzo su pocele da se zahuktavaju rasprave na Mrezi - da li je Srbiji takav vid sluzenja zaista neophodan, za kakav se to rat Srbija sprema,  ima li Srbija uopste novaca za to planinarenje, sa kojim se to bezbednosnim pretnjama uopste suocavamo da bismo pribegavali takvoj politici i koji je vid vojne sluzbe efikasniji, da bi se cela diskusija na kraju krajeva zavrsila tamo gde smo svi znali da ce se i zavrsiti - prepucavanjima tipa ko vise voli Srbiju, i ko je junak spreman da za Otadzbinu svoju polozi svoj zivot, a ko je izdajica, defetista i kukavica.

U tu svrhu su uradjene cak i ankete, prema kojima bi preko 80% Srbalja, ako treba, kolko sutra otislo na sluzenje obaveznog vojnog roka, a cak 40% junaka bi se dobrovoljno prijavilo da za Srbiju ratuje.



... ooodlazimo da se ne vratimooo...


Sad, mogli bismo ovde ismevati mentalitet ekipe koja je jaka u srbovanju na tastaturi, i koja se po internetu kune da ce prvom prilikom ginuti na braniku otadzbine, a koja isto tako, na prvi znak nevolje i mobilizacije, prva grabi pasose u ruke i daje petama vjetra preko prve granice - sto je pojava koju verujem da je svako ko je ziveo u Srbiji devedesetih imao prilike da licno posvedoci. 

Mogli bismo se sprdati i sa cinjenicom da bi ovih 80%, koji bi sutra isli na obavezno odsluzenje vojnog roka, mogli to da urade i danas, i to dobrovoljno - kada bi to zaista zeleli. Mogli bismo se podsecati koliko je bilo pokusaja da se sluzenje vojske izvrda na svaki moguci nacin dok je bilo obavezno, kako u institucijama u kojima se vojni rok mogao sluziti civilno bukvalno nije bilo dovoljno mesta za sve one koji su ulagali prigovor savesti, kao i to koliko je kilavo islo cak i samo to civilno sluzenje vojske.


Ma krvav je Mile...


Ovde je, medjutim, rec o necemu sasvim drugom. Nije ovo ni militantno radikalsko zveckanje oruzjem, ni zaostravanje bezbednosne politicke situacije, ni podizanje nacionalne svesti, niti vracanje tradiciji. 

Ovo je samo jos jedna projava savrsene simbioze uvek gladne i bezobzirne vlasti sa jedne, i tupavog naroda sa druge strane. Jer, Veliki Vodja zna svoj narod u srce, i zna koliko je taj narod s jedne strane plitak, zatucan i povrsan, a sa druge strane iskompleksiran i bahat, i daje i narodu i parazitima iz vlasti ono sto zele - jos jedan megalomanski projekat koji Srbiji, realno, treba koliko i cir na dupetu, kojim ce Srbadija moci da se kurci, a SNSovska elita da skida kajmak.

Jer, realno, Srbe ne zanima to sto nema novca za lecenje dece - skroz im je ok da se 10 miliona evra da za spomenik Stefanu Nemanji, samo dok je visok 20 metara. Da crknu dusmani od muke kad ga vide, i da liberali iz kruga dvojke pozelene od jeda.

Srbe ne zanima sto im se bolnice raspadaju, sto lekari nemaju osnovna sredstva za rad i sto umiru na stotine - skoz im je ok da se jos desetak miliona spiska na betonski plato na Trgu koji se bukvalno raspao tri dana nakon pustanja u rad, ili dvadesteak miliona na muzicku fontanu.

Srbima je svejedno to sto im deca u skolama u 21. veku idu na cucavce - skroz je cool da se milioni trose na novogodisnju rasvetu, samo ako je u bojama trobojke. 

Srbima je najnormalnija stvar to sto vladike i popovi jebu decu i studentkinje - sve dok imamo najveci pravoslavni hram u Evropi, skroz je ok zasipati to isto trulo svestenstvo milionima evra iz budzeta. 

Tako i kad je vojska u pitanju - krajnje je nebitno ko ce u tu vojsku ici, koliko ce biti efikasna i profesionalna, u kakvim ce uslovima ti vojnici provoditi vojni rok, ko ce tom vojskom komandovati, cije ce firme na tenderima dobijati ugovore za snabdevanje vojske, i kakav ce sve javasluk da se krije iza toga - vazno je da se napravi velelepna vojna parada, i da se na nju dovede drug Putin.

Time ce Vodja ne samo obezbediti sebi jos nekoliko godina na vlasti, vec i jos jedan nepresusan izvor finansiranja svoje privatne, partijske armade dupelizaca. Jednom recju - win-win.

Nek nam je sa srecom. 






No comments:

Post a Comment